Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Fin Fjord? Horsens Bibliotek inviterer til debatskabende temaaften med foredrag og fingermad

I anledning af Klimahandledagen den 25. april 2024 sætter Horsens Kommunes biblioteker i selskab med en politiker, eksperter og interesserede borgere fokus på havmiljøet i Horsens Fjord.

12. apr. 2024

Indhold

    • Læs op

    De fleste kan blive enige om, at Horsens Fjord er fin at kigge på, men under overfladen står det desværre skidt til.

    Havet langs Østjyllands kyster har det dårligt, og Horsens Fjord er ifølge en havmiljøekspert den fjord, hvor udledningerne af næringsstoffer skal reduceres mest.

    Heldigvis er der flere bud på, hvordan havmiljøets dårlige tilstand kan forbedres til gavn for fisk, dyr og planter.

    Derfor inviterer Horsens Bibliotek til en debatskabende temaaften med deltagelse fra blandt andre Rikke Christensen, formand for kommunens bæredygtigheds-, natur- og klimaudvalg og professor og ekspert i havmiljø, Stiig Markager, hvor vi sammen kan blive klogere på, hvordan vi kan bringe livet tilbage til fjorden.

    "Heldigvis er der kommet rigtig meget fokus på, hvor skidt det står til med vores havmiljø, hvilke konsekvenser det har, og hvad vi kan gøre ved det. Det kræver nemlig en fælles og målrettet indsats, hvis vi skal skabe forbedringer, og jeg glæder mig til en aften, hvor vi med input fra eksperter på området sammen kan drøfte indsatsen," siger Rikke Christensen, formand for Horsens Kommunes bæredygtigheds-, natur- og klimaudvalg.

    Oplæg fra Bonderøven

    Arrangementet byder desuden på det streamede oplæg, "Vildskab i havet og haven" med bl.a. Frank Erichsen - også kendt som Bonderøven, mulighed for snak over en sandwich og lidt gnavegrønt, oplæg om fjorden og dens økosystemer, mulige løsninger samt projektet "Ren Horsens Fjord". Aftenen rundes desuden af med en modereret paneldebat, hvor vi stiller spørgsmålet: Hvordan redder vi Horsens Fjord?

    Programmet for aftenen er:

    Kl. 17.00-18.00 Vildskab i havet og haven

    Streaming fra Aarhus m. Frank Erichsen/ Bonderøven og Signe Wenneberg

    Kl. 18.00-18.45 Snak og sandwich

    Kl. 18.45-19.00 Ren Horsens Fjord-fonden

    Formand for bæredygtigheds-, natur- og klimaudvalget, Rikke Christensen, fortæller kort om den nyligt lancerede Ren Horsens Fjord-fond, som har til formål at bringe livet tilbage i Horsens Fjord.

    19.00-19.45 Fjorden og landskabet

    Professor Stiig Markager taler, med udgangspunkt i Horsens Fjord, om ruinerne af det, der engang var et sundt økosystem og om årsager og løsninger.

    19.45.21.00 Paneldebat: Hvordan redder vi Horsens Fjord?

    Arrangementet er gratis, men kræver billet, som kan hentes her https://horsensbibliotek.dk/arrangementer/foredrag-underholdning/fin-fjord-temaaften-om-horsens-fjord

    Streamingen "Vildskab i havet og haven" kan også opleves på bibliotekerne i Brædstrup, Hovedgård, Østbirk, Gedved og Søvind på klimahandledagen torsdag den 25. april klokken 17.

    Blåstempling af bibliotekerne

    Arrangementet "Fin Fjord?" afholdes i anledning af den nationale Klimahandledag som en del af UGE17, hvor biblioteker landet over sætter fokus på FN's verdensmål for bæredygtig udvikling og særligt grøn omstilling.

    De seneste år har danske biblioteker i stigende grad sat fokus på FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling gennem bl.a. arrangementer, borgerinddragelse og nye, bæredygtige tiltag.

    Det gælder også på Horsens Kommunes Biblioteker, hvor indsatsen netop er blevet blåstemplet med en verdensmålscertificering.

    Om bibliotekernes arbejde med verdensmål siger biblioteksleder ved Horsens Kommunes Biblioteker, Claus Hagstrøm Hansen:

    "Biblioteker bedriver folkeoplysende aktivitet og skaber rum til debat. Derfor er det også vores opgave at formidle verdensmålene. Det kan vi blandt andet gøre ved at stille vores rammer til rådighed, så byens borgere kan mødes på tværs, blive klogere og inspirere hinanden med alt det, vi allerede gør, og det, vi fremover kan gøre sammen."

    Den nye titel som verdensmålscertificeret bibliotek vil blive fejret med kaffe og kage på Horsens Bibliotek onsdag den 24. april klokken 16.45 i forbindelse med arrangementet "Giv naturen plads - i haven eller på altanen" med Tina Bjerre, der er frivillig biodiversitetsambassadør i Horsens Kommune.

    På bibliotekerne i Brædstrup, Hovedgård, Gedved, Østbirk og Søvind bliver certificeringen fejret med kaffe og kage torsdag den 25. april klokken 17 i forbindelse med streamingen "Vildskab i havet, haven og maven".